HEGA engineering - Projecten
HEGA Engineering Homepage

HEGA Engineering heeft in opdracht van Unica Regeltechniek Zwolle een koppeling gerealiseerd om M-Busmeters in te lezen op Siemens S7-300 PLC`s. De M-bus meters zijn aangesloten op een PW3 Relay module welke vervolgens communiceert via RS232 met de CP341 communicatie module voor de Siemens S7-300 PLC.

De waarden worden rechtstreeks ingelezen zonder tussenplaatsing van een gateway. De gehele conversie en aanpassing van de ruwe data is in S7 geprogrammeerd. De waarden worden via WinCC gepresenteerd op het touchpanel.

 

 

Dit is gerealiseerd in 2 gebouwen voor het project Friesland Campina DOMO Beilen.

HEGA Engineering heeft een PROFINET koppeling gerealiseerd tussen de “Dosco checkweger” en een Siemens S7-1200 PLC. Er worden verschillende informatiepunten per batch uitgelezen, zoals temperaturen, gewicht en afmetingen. Deze informatie omvat 180 metingen per batch. De uitgelezen waarden worden via WinCC gepresenteerd. Aan het einde van de batch wordt in WinCC automatisch een rapportage gegenereerd in Excel en pdf format. De rapportage in (x.pdf) is tevens vanuit Win CC te openen.

In opdracht van Colt International B.V. te Katwijk gaat HEGA de software-engineering en inbedrijfstelling voor het luchtbehandelingssysteem van de nieuwe productiehal  van FreshCare Convenience (FCC) te Dronten realiseren. FCC is de laatste schakel in de keten van de Staay Food Group. In Dronten worden aardappels, groenten en fruit gesneden en verwerkt tot een beperkt assortiment versproducten die vervolgens dagelijks hun weg naar de supermarktketens in Europa maken. Luchtbehandeling is van groot belang bij ruimten waarin gevoelige producten als groente en fruit aanwezig zijn. Voor de installatie wordt gebruik gemaakt van Siemens’ Climatix-regelaars.

In opdracht van Unica Regeltechniek B.V. te Zwolle heeft HEGA de software-engineering en inbedrijfstelling  voor de nieuwe poederkleinverpakkingslijnen (PKV’s) en nieuwe palletiseerhal van FrieslandCampina DOMO te Beilen uitgevoerd. FrieslandCampina Domo is wereldwijd marktleider op het gebied van de productie van ingrediënten, halffabricaten en complete formuleringen kindervoeding en voor ingrediënten van medische voeding en celvoeding. Het project vergt een nauwe samenwerking tussen onderling betrokken partijen. De regeltechnische installatie is gerealiseerd middels Siemens S7-300-PLC’s en een bijbehorend touchpanel t.b.v. de bediening van de installatie.

   In samenwerking met Wolter en Dros is de software-engineering en inbedrijfstelling voor de installatie van Laurentius-ziekenhuis Roermond-gebouw 9 uitgevoerd. De nieuwbouw onderscheidt zich als een compact ziekenhuis. Gebouw 9 biedt plaats aan zeer gespecialiseerde voorzieningen zoals operatiekamers (OK’s), hartbewaking en Intensive Care.

Tevens is het gebouw voorzien van een spoedplein met huisartsenpost en spoedeisende hulp. De aansturing van de regeltechnische installatie voor deze ruimten is verdeeld over zeventien regelkasten welke voorzien zijn van Siemens Xworks+-regelaars.

De ruimten worden bediend en beheerd door middel van een Desigo Insight-gebouwbeheersysteem. Voor specifieke bedieningen ten behoeve van onder andere de OK's zijn er touch panels geplaatst en gekoppeld.

HEGA Engineering voert in opdracht van AA Techniek het onderhoud aan de regeltechnische installaties van de kantoortorens van La Guardia Plaza te Amsterdam uit. La Guardia Plaza heeft vier kantoortorens waarvan elke 22 verdiepingen hoog is.

La Guardia Plaza verhuurt de kantoren aan bedrijven als Booking.com & UWV. Tevens worden in opdracht van AA techniek diverse verbeteringen aan de regeltechnische instalatie uitgevoerd. HEGA past de techniek aan om het energieverbruik te verlagen en het comfort te verbeteren.

Elk gebouw is voorzien van eigen warmte-/koudeopwekking/-verdeling en luchtbehandelingssystemen. Totaal zijn er 1500 naregelingen om het individuele comfort te regelen.

In opdracht van Hooymans Compost Kerkdriel heeft HEGA de procestechniek van de composteringsbunkers en de bijbehorende installaties als gaswassers en biobedden geoptimaliseerd. Diverse problemen van uiteenlopende technische aard zijn opgelost in samenwerking met Hooymans Compost. Door de problemen overzichtelijk in kaart te brengen, de juiste oplossingen hiervoor te selecteren en hierover duidelijk te communiceren, heeft Hooymans nu een installatie waarmee zij als leverancier van een kwaliteitsproduct de kwaliteit leveren waar zij voor staan. ( zie ook eens: http://hooymanscompost.nl/ )

Daar waar het technisch verantwoord was, zijn de bestaande Siemens Saphir- en Climatix-regelaars gehandhaafd en uitgebreid met Siemens S7-plc's. De visualisatie van de processen is gerealiseerd met Siemens TIA Portal WinCC V12-webserver . Communicatie vindt plaats middels OPC, MODBUS-IP en Profibus-ethernet. Inmiddels is een start gemaakt met de optimalisatie van een tweede proceslijn. Uitvoering: 2005-heden

In opdracht van Sauter Nederland is de engineering van de klimaatinstallatie van het Stadhuis in Almelo uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van Modu525 Automation Stations van Sauter. Het Stadhuis Almelo wordt duurzaam verwarmd en gekoeld.

Verwarming vindt plaats door twee warmtepompen (316kW per stuk), eventueel naverwarmd door twee cv-ketels. De warmtepompen zijn aangesloten op een open bron (WKO-systeem) en het oppervlaktewatersysteem. Koeling vindt plaats door het WKO-systeem, eventueel nagekoeld door de warmtepompen. In het voorjaar kan vrije koeling worden toegepast door de koude uit het oppervlaktewatersysteem te gebruiken. Zomers kan de warmte uit het oppervlaktewatersysteem gebruikt worden in de installatie. In het winterseizoen kan met het oppervlaktewatersysteem het WKO-systeem geladen worden met koude. Voor de registratie van het energieverbruik is er een integratie uitgevoerd met Mbus-meters. Het oppervlaktewatersysteem is via modbus geïntegreerd. De basisverwarming en koeling bestaat uit vloerverwarming/-koeling en betonkernactivering. Luchtverversing vindt plaats door totaal zes luchtbehandelingskasten.

De inbedrijfstelling heeft begin 2015 plaatsgevonden.

In opdracht van Sauter Nederland is de software-engineering van de klimaatinstallatie van Musa Katendrecht uitgevoerd. De locatie bestaat uit 135 energiezuinige huurwoningen in een multifunctioneel wooncomplex met uitzicht over het water en de stad Rotterdam.

Voor de primaire installatie wordt gebruik gemaakt van Modu525 Automation Stations van Sauter. De energiecentrale bestaat uit twee warmtepompen, een bronnensysteem met een koude- en warmtebron, stadsverwarming en twee warmtewisselaars tussen de warmtepompen en de bronnen. De ruimten worden individueel geregeld door inductie-units en variabele volumeboxen (VAV). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Sauter ecos500 Room automation station. De ecos500 is vrij programmeerbaar, de regelingen zijn op maat gemaakt voor Musa.

De inbedrijfstelling heeft begin 2015 plaatsgevonden.

In Hengelo is het plan opgevat om een  bestaand bedrijventerrein geheel her in te richten als Campus. Er wordt in een unieke samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijven gewerkt aan een vooruitstrevend en integraal concept. Het moet dan ook een aantrekkende werking hebben op studenten en hightech-bedrijvigheid. Kennis vergaren, inzetten en delen staat centraal.

 

Gebiedsontwikkeling zal gericht zijn op een attractieve, parkachtige omgeving en een sfeer van rust en creativiteit moeten uitstralen. Daarnaast moet het voor de bedrijven juist een professioneel en betrouwbaar karakter uitstralen. Maximale aandacht is er voor de infrastructuur op het gebied van energie, afval en informatietechnologie. Opereren in een mix van bedrijven, overheid en wetenschap op het gebied van industriële energievoorziening zal b.v. door een "bronnet" en "smartgrid" ingericht moeten worden. Optimale facilitaire voorzieningen moeten “on demand” beschikbaar zijn. Het moet flexibel in inrichting en indeelbaarheid zijn. Het biedt niet enkel onderzoeksfaciliteiten, maar er is sprake van een uitdagende en inspirerende zich ontwikkelende hightech-omgeving in real life-testomgeving.

 

HEGA Engineering is vanaf ideefase betrokken bij de planvorming om de komende 7 jaar toe te werken naar een totaaloplossing waar terrein, intelligente infrastructuur en 90.000 m2 gebouwen geheel in dienst van de ambitie en ontwikkeling van de daar gevestigde bedrijven, universiteiten, hogescholen, studenten en overheid moet staan.

In samenwerking met BAM Veenendaal en Nolet Schiedam wordt de gehele besturingstechniek van de stookketels van jenever, wodka en moutwijn gemoderniseerd. Nolet is o.a. bekend van de befaamde Ketel 1-jenever.

Uitvoering: 2015-2017

In samenwerking met Bepacom Raalte, Cofely Arnhem en Abbott technical support worden een aantal migratie- en nieuwbouwprojecten uitgevoerd.

Uitvoering: 2013-2016

HEGA Engineering heeft in samenwerking met GEA Refrigeration Netherlands de koeltechnische oplossingen voor o.a. de tempereerinstallaties, biscuit- en wafellijn uitgewerkt, geprogrammeerd en inbedrijfgesteld.

Uitvoering: 2014

Het Riverside Quarter-gebouw te Londen is een woonaccommodatie. HEGA Engineering levert in opdracht van IFTech International B.V. de gehele besturingstechniek voor drie koude-/warmteopslagcentrales (SKIDS). Deze installatie maakt het mogelijk de fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling sterk te reduceren. Hiermee worden naast kostenbesparingen ook milieudoelstellingen ten behoeve van de CO2-reductie behaald.  De regeltechniek wordt uitgevoerd met de Siemens Climatix OEM-regelaars.
HEGA Engineering heeft de opdracht  voor de ontwikkeling van een besturingstechnisch concept voor een Energie Nul-kantoor te Uden. Het betreft een duurzaam kantoorgebouw, dat door haar optimale werkklimaat zorgt voor hogere arbeidsprestaties. Dit wordt gerealiseerd door de volgende uitgangspunten: binnenkwaliteit, luchtkwaliteit, geluid, akoestiek, bouwkundige prestatie-eisen, daglicht, uitzicht en verlichting.
Opdrachtgever: Octus Beheer B.V.
Opdrachttype: Advies

HEGA Engineering heeft opdracht voor het leveren en bedrijfsvaardig opleveren van de besturingstechniek voor 24 nieuw te realiseren bananenrijpcellen voor het project Chiquita Fresh Nederland te Gorinchem. Er wordt gebruik gemaakt van de derde generatie HEGA-G3-rijpsoftware, waardoor het energiegebruik beduidend lager is dan in de bestaande rijperij.

Opdrachtgever: De Laat Koudetechniek Ammerzoden

Opdrachttype: KIA

Apparatuur: Siemens Climatix  met Desigo Insight-Scada-oplossingIn opdracht van Siemens Building technologies wordt op dit moment de projectengineering en technische ondersteuning geleverd voor o.a. de volgende doorlopende projecten:

 

  • Gelre-ziekenhuis Apeldoorn
  • Martini-ziekenhuis
  • Slingeland-ziekenhuis
  • RUG Groningen
  • MST Enschede

In opdracht van Siemens Building technologies wordt op dit moment de projectengineering en technische ondersteuning geleverd voor o.a. de volgende migratieprojecten. Deze projecten worden allen voorzien van Desigo PX-regelapparatuur en Desigo Insight-gebouwbeheersysteem.

 

  • FrieslandCampina te Leeuwarden
  • PI Ammerswiel / Zuyderbosch Heerhugowaard
  • PI Westlinge Heerhugowaard
  • TNT Duiven
  • Sporthal / Zwembad Muntendam

Sportcentrum Kardinge is een sportaccommodatie bestaande uit een kunstijsbaan, zwembad en diverse binnensportvoorzieningen. De warmte- en koudeopwekking wordt op advies van HEGA Engineering hydraulisch aangepast om de WKK`s en warmteopwekkers efficiënter in te zetten. Dit om de draaiuren van de WKK`s te verhogen en hiermee de totale energielasten te verlagen. Tevens wordt het gebouwbeheersysteem geheel gemigreerd naar een vrij programmeerbaar DDC-systeem en WEB-based-gebouwbeheersysteem. 

Opdrachtgever: Bouwhuis Regeltechniek Zwolle

Opdracht: Projectbegeleiding, software-engineering, inbedrijfstellen en procesoptimalisatie

Tijdsduur: 2010 t/m 2011

Het leveren van een besturingsinstallatie van een industriële luchtbehandelingsinstallatie. De besturingstechniek is uitgevoerd met Siemens S7 en een WINCC Scada-oplossing.

Opdrachtgever: Colt Cuijk

Opdrachttype: Software-engineering en inbedrijfstellen klimaatgebonden industrie.

Gereed voorjaar 2011

HEGA Engineering heeft opdracht voor het leveren en bedrijfsvaardig opleveren van de besturingstechniek voor acht nieuw te realiseren bananenrijpcellen voor het project Migros Gossau (Zwitserland).

Opdrachtgever: Cooling system Holland

Opdracht type: KIA

Apparatuur: Siemens Saphir  met Desigo Insight Scada-oplossingHet aanpassen van de brandschakeling van het bestaande Siemens AS1000 en Desigo Insight GBS-systeem.

Opdrachtgever: Kropman Utrecht

Opdracht: Software-engineering en inbedrijfstellen

Gereed: voorjaar 2011

Het realiseren van een WEB-based-scadasysteem boven het bestaande Siemens AS1000-systeem. Hiervoor is gebruik gemaakt van BR Controls-regelapparatuur.

Opdrachtgever: BAM techniek Veenendaal

Opdracht: Software-engineering en inbedrijfstellen

Gereed: voorjaar 2011

  Paxtonstraat 3T
  8013 RP Zwolle
  T: 038 4677777
  E: info@hega.nl
  Routebeschrijving
  Onze kijk op samenwerking